Kirketjenere obl.
Obligatoriske kurser for kirketjenere/gravere
Hvad indebærer jobbet som kirketjener?
Kirketjeneren ringer med kirkens klokker eller sætter det automatiske ringeanlæg i gang, hvis der findes sådan et. Kirken skal åbnes en halv time før gudstjenestens begyndelse, lysene skal tændes, og salmenumrene skal hænges op.
Når der er begravelser, skal der sættes forhøjning eller skamler frem til kisten, og kirketjeneren hjælper med at placere blomster og kranse ved båren og fjerne dem igen efter gudstjenesten.
Ved landsbykirker og andre mindre kirker kan det også være en graver, der udfører kirketjenerens arbejdsopgaver.
Jobbet som graver
En graver klipper hække og planter blomster, sørger for gravearbejde og afstivning i forbindelse med begravelser og ringer med kirkens klokker. Der er også en del administrativt i arbejdet som graver såsom at lave aftaler om anlæggelse, omlæggelse og vedligeholdelse af gravsteder på kirkens vegne. Graveren er også med til at føre kartotek over gravstederne og er med til at lave regnskab og budgetter for kirkegårdens drift, så derfor er det en fordel at have kendskab til regnskabsføring, når man starter op på uddannelsen til graver.
Graveren arbejder på kirkegårde og på kirkens øvrige faciliteter. Størstedelen af gravere er ansat på kirkegårde, der drives af menighedsrådene under folkekirken. Nogle gravere kan også være ansat på kommunale kirkegårde.
Kirketjeneste for kirketjener/graver
- Klargøring til gudstjeneste/kirkelige handlinger, 2 dage
- Medvirken til gudstjeneste/kirkelige handlinger 4 dage
- Tilsyn med kirkebygninger og inventar, 2 dage
- Tilrettelæggelse af arbejdet i kirken, 2 dage
Samarbejde kommunikation og faglig etik
Kirkens rengøring, teknik og vedligehold
- Manuel betjening af kirkes tekniske installationer, 2 dage
- Vedligeholdelse af kirkens interiør og inventar, 3 dage
Specialrengøring af kirke og bygninger
- Præventiv konservering, 2 dage
- Periodisk rengøring, 3 dage
Bevis for kirkefunktionærer
Hvis du er graver, kirketjener eller kordegn, tilbyder AMU-Fyn nu i samarbejde med LEVA+ et nyt uddannelsesbevis, som samler de obligatoriske kurser for disse områder i et samlet bevis.
Det er en forudsætning for udstedelsen af beviset, at du dokumenterer gennemførelsen af de obligatoriske kurser for dit område ved fremsendelse af kopier af dine AMU og LEVA+ beviser til AMU-Fyn. Kan du ikke dokumentere samtlige obligatoriske kurser, kan bevis ikke udstedes.
Ønsker du et sådant bevis udstedt, scanner du dine beviser til amu-fyn@amu-fyn.dk, hvorefter du vil modtage dit nye bevis i E-Boks.
Kontakt for yderligere oplysninger og tilmelding:
AMU-Fyns hjemmeside eller ring tlf. 66 13 66 70