Find dit næste kursus her

Find dit næste kursus her

Sådan får man unge til at vælge en erhvervsuddannelse

17. februar 2025
_60I4261


AMU-Fyn har tilsyneladende knækket koden for, hvordan man får unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Der meldes om helt udsolgt på pladserne på struktøruddannelsen i denne omgang.
 
Imens mange institutioner kæmper med faldende optag på deres uddannelser, og vi fortsat hører om udfordringer med at få unge til at vælge erhvervsuddannelserne til, er historien en anden på AMU-Fyn. Der kan simpelthen ikke optages flere elever i denne runde, fordi uddannelsen er helt fyldt op.

”Hvis det fortsætter sådan, ender det jo med, at vi skal udvide vores faciliteter, så vi kan følge med efterspørgslen”, siger uddannelseschef Mette Kronborg Laursen med et smil, inden hun sender æren videre til både undervisere og konsulenter.

Dykker man lidt ned i, hvad der gør forskellen, så er hun ikke i tvivl. ”Det er deres samlede indsats for at hjælpe eleverne ind og igennem uddannelsen, der gør hele forskellen."  

En af de konsulenter, som uddannelseschefen roser, er Keld Madsen. På spørgsmålet om, hvad der er årsagen til successen, er svaret også her, at det er en samlet indsats, men at der er nogle nøgleelementer, der helt klart gør en forskel. ”Vi sørger for at hjælpe dem godt i gang med at finde en læreplads, så der er styr på den del allerede, når de begynder. Så kalder vi i øvrigt i en skovl for en skovl og så videre. Det handler om at sige tingene lige ud. Så er de også bedre klædt på til at møde virkeligheden på en byggeplads. Hvis der så er noget, der bliver svært, enten i uddannelsen, på arbejdspladsen eller derhjemme, så ved de også, at de altid kan komme til mig. Så løser vi såmænd også det.”

Lars Gregersen fra 3F, som til daglig har kontakt med mange byggepladser på Fyn, har også lagt mærke til struktøruddannelsens fremskridt. ”Jeg oplever, at virksomhederne er glade for de elever, der kommer fra AMU-Fyn. Der er styr på aftalerne og alle ved, hvem der gør hvad. Det er også min oplevelse, at der bliver taget godt imod eleverne, som virkelig kan deres kram, når de kommer ud efter skoleforløbene”.

Indsatsen består altså af flere elementer. Kort fortalt, så har skolen benyttet en række greb for at inspirere de unge til at vælge uddannelsen:

  • Opsøgende og opfølgende arbejde på virksomheder for at hjælpe med at skaffe lærepladser, for at sikre, at eleverne kommer godt på plads og for at sørge for at samarbejdet glider i olie
  • Samarbejde med UU (Ungdommens Uddannelsesvejledning) så vejlederne ved, hvad en struktør laver, og hvad uddannelsen indeholder
  • Åbent hus, hvor interesserede kan møde op og se uddannelsen (og måske endda få en lærepladsaftale med i hånden, fordi der også er arbejdsgivere med)
  • Et undervisningsmiljø, der er meget praksisorienteret og så tæt på virkeligheden på byggepladsen som muligt
  • Dygtige undervisere, der både kan deres faglige stof, men også kan formidle det, så alle er med. (Når man f.eks. skal have genopfrisket Pythagoras, så er det ikke på tavlen men ude i sandet i bygge-anlægshallen)
På AMU-Fyn tror man fortsat på de unge, og gang på gang beviser de så, at det er fuldt fortjent. De unge vil gerne tage en erhvervsuddannelse, men de skal kunne se mål og mening med galskaben og så skal stenene nogle gange ryddes af vejen.  

Struktøruddannelsen har to overordnede områder:
Bygningsstruktør: Dem du ser på byggepladsen, hvor de blandt andet jonglerer de store betonelementer på plads i byggeriet.
Anlægsstruktør, som blandt andet laver fortove, veje og forskellige flotte anlæg i byerne.