Se vores udvalg af kurser indenfor transport & lager

Se vores udvalg af kurser indenfor transport & lager

Teleskoplæsser

Mere power i hverdagen

På kun 5 dage får du større muskler, der kan flytte noget for føreren i hverdagen. På dette kursus lærer du at betjene og arbejde sikkert med teleskoplæssere, herunder:
  • Teleskoplæsser med gafler - Betjening
  • Rotationslæsser / Krøjemaskine med mandskabskurv (løftehøjde 18 m.)
  • Vi benytter både teleskoplæssere med rotation og fastbom

Kriterier for at tage teleskoplæssercertifikat

For at tage uddannelsen skal du være fyldt 18 år, og det er et krav, at du kan fremvise enten et gyldigt kørekort eller en tilfredsstillende lægeattest. Hvis du har spørgsmål til vores teleskoplæsser uddannelse, eller du ønsker information om særligt tilrettelagte kurser med teleskoplæssere, så er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 6613 6670.

Hvis du allerede har et truckcertifikat

Fremover skal alle førere af teleskoplæssere have et teleskoplæssercertifikat. Hvis du allerede har du et truckcertifikat B, som er udstedt før 31. december 2017, og du ønsker at fortsætte med også at føre teleskoplæsser, bør du tage dette kursus. Efter 1. januar 2019 giver et truckcertifikat nemlig ikke længere tilladelse til at føre en teleskoplæsser.  

AMU-Fyns teleskoplæssere

AMU-Fyn har 4 teleskoplæssere, fabrikat Manitou.Vores 4 maskiner har en kapacitet på h.h.v.:
  1. Rækkevidde 6 meter og løftekapaciteten 2500 kg
  2. Rækkevidde 11 meter og løftekapacitet 3500 kg.
  3. Rækkevidde 18 meter og løftekapacitet 4000 kg
  4. Rotationlæsser - Rækkevidde 18 meter og løftekapacitet 4500 kg. 

FAQ - Teleskoplæsser

Teleskoplæsseren benyttes hovedsagelig til arbejde i højden indenfor byggeri, industri eller landbrug. Teleskoplæssere kan bruges med forskelligt tilbehør - fx. mandskabskurv (løftehøjde 18 meter), gafler, kranudstyr.


Du lærer at beregne vægt, belastningsdiagram på maskinerne, størrelsen på støttebensplader, støttebenstryk, momentberegning, styreprincipper, respektafstand ved el ledninger og brønde, anhugning, vedligeholdelse af teleskoplæsser, arbejdsmiljø og sikkerhed mm.På kurset prøver du forskellige arbejdsopgaver på et lukket område, som fx. montering af kurven og flytning af forskelligt materiel.


Maskinen bliver ofte brugt i byggebranchen, landbrug og inden for industrien. Arbejdsprocessen med maskinens funktion bliver gennemgået på kurset.

Det gælder i hele landet, også i udlandet.

Kurser varer 5 dage, hvor halvdelen af tiden benyttes til praktik og halvdelen til teori.

Nej, i dag skal du have et teleskoplæsser certifikat for at kunne betjene denne maskine.


I nogle tilfælde er teleskoplæsser undtaget fra certifikat. Det kommer an på udstyret ved brug af teleskoplæssere. Der kræves ikke certifikat, når du bruger halmspyd og skovl.


Ja, når teleskoplæsseren er under 8 tm. Hvis den har en løftekapacitet over 8 tm. kræves yderligere kranbasis (link)

Ja, hvis du har et teleskoplæsser certifikat fra før 31. december 2017 er det stadig gyldigt.


Staten yder tilskud for ufaglærte og faglærte. Har du en videregående uddannelse, skal du normalt betale fuld pris. Prisen fremgår af den pågældende kursusside.

Nej, det er kun førere af teleskoplæsser med mandskabskurv, der skal have certifikat.


Har du udfordringer med ordblindhed ?

AMU-Fyn vil gerne bygge bro til ordblinde, og vi står klar til at hjælpe dig videre med din uddannelse. Vi er meget opmærksomme på, at undervisningen også er egnet for ordblinde. Der er fysisk undervisning og gruppearbejde, og du kan få hjælp til oplæsning af prøven. Giv besked i forbindelse tilmelding, hvis du har brug for hjælp. Ring tlf. 66 13 66 70 eller amu-fyn@amu-fyn.dk.

Hvis du har spørgsmål til vores teleskoplæsser uddannelse, eller du ønsker information om særligt tilrettelagte kurser med teleskoplæsser, så kontakt os på telefon 6613 6670.

Se relevante kurser